niedziela, 28 września 2014

Murzynek z łatką

Składniki:

- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka

- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy/wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- kakao, najlepiej z Wedla

Przygotowanie:

1. Do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Studzimy -> żeby było szybciej, to garnek wkładamy do zlewu z zimną wodą.

2. Przygotowujemy dwie miski. Oddzielamy żółtko od białka. Do miski, w której wrzucone zostało żółtko, dodajemy po kolei: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń waniliowy.

3. Ubijamy pianę - przed ubiciem, do miski wsypujemy szczyptę soli -> piana szybciej się ubije i będzie sztywna.

4.  Ostudzone masło z mlekiem wlewamy do miski z mąką, cukrem, żółtkami i budyniem. Dokładnie mieszamy.

5. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy składniki.

6. Ciasto (NIECAŁE) wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą -> dzięki temu ciasto się nie przyklei do formy i po upieczeniu i wystygnięciu, łatwo będzie można wyjąć z formy.

7. Resztę ciasta (dosłownie trochę) zostawiamy w misce i dodajemy ze 2-3 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy i następnie tę resztkę ciasta z kakao wlewamy na wierzch ciasta, które już jest w formie (na pierwszym zdjęciu będzie pokazane, jak należy to zrobić).

8. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

9. Kiedy ciasto wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz