środa, 1 października 2014

Yellow dish, czyli pierś z kurczaka w sosie słodko-ostrym

Składniki:

- pierś z kurczaka
- ryż
- słodka papryka mielona
- Przyprawa do ryżu z serii "Przyprawy bez chemii" prod. "Dary Natury" (w skład przyprawy wchodzi: kurkuma, płatki nagietka, szafran, kwiat kocanki, skórka pomarańczy, cynamon)
- miód
- suszone płatki chili
- łagodna suszona papryka
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- oliwa

Przygotowanie: 

1. Jeden dzień przed gotowaniem  należy kupić pierś z kurczaka, aby ją zamarynować:
dokładnie myjemy pierś, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie usuwamy błony.
Solimy i pieprzymy. Posypujemy kurczaka "Przyprawą do ryżu" i skrapiamy oliwą. Pierś z kurczaka wkładamy do miski, przykrywamy np. folią i wkładamy miskę do lodówki na całą noc. 

2. Przygotowanie sosu: W lewamy do garnka wodę ( w zalezności od ilości osób, dla których będzie robione danie, ale dla jednej osoby tak ok. 3/4 szklanki wody), solimy, pieprzymy, wrzucamy kilka płatków suszonego chili (to zależy od nas, jak ostre danie ma być), dodajemy ok. 1 łyżeczki - "Przyprawy do ryżu", słodkiej papryki, ze dwie łyżeczki łagodnej suszonej papryki. Mieszamy. Dodajemy ok. 1 łyżkę miodu -> ja po prostu próbuję sos, czy jest już wystarczająco ostry i słodki. Stawiamy garnek na kuchence i podgrzewamy sos, co jakiś czas mieszając, aby miód się rozpuścił. Do szklanki wsypujemy ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy trochę wody, mieszamy i wlewamy do garnka, aby trochę zagęścić sos. Podgrzewamy do momentu aż sos będzie gorący.

3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Wlewamy trochę wody - naprawdę bardzo mało. Dusimy pod przykrywką -> dzięki temu kurczak będzie soczysty i miękki.

4. Ryż gotujemy  w osolonej wodzie (kiedy wrzucamy paczkę ryżu do garnka z gotującą się wodą, to wsypujemy 1 łyżkę "Przyprawy do ryżu" -> dzięki temu ryż będzie smaczny i żółty :)). Mieszamy i czekamy aż ryż się ugotuje. 

5. Ugotowany ryż wykładamy na głęboki talerz, dodajemy kawałki kurczaka, a na koniec polewamy sosem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz