środa, 5 listopada 2014

Ciasto drożdżowe

Składniki:

- 8 dag drożdży
- 4 jajka (żółtka)
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 80 dag mąki
- ok. 0,5 l ciepłego mleka (w tym również do drożdży)
- ½ kostki masła -> masło rozpuścić
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa + rodzynki

Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko. Gdy będzie ciepłe, to wyłączyć gaz i wymierzyć ok. ¼ filiżanki mleka. Tę część mleka wlać do miski, dodać 2 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru – zamieszać i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić do rośnięcia -> najlepiej przykryć miskę ściereczką i postawić, tam gdzie jest ciepło, aby drożdże mogły urosnąć.

2. Do innej miski wrzucić żółtka, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać ciepłe mleko. Zamieszać. Następnie wsypać mąkę do miski, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ciasto.

Komentarz: Ciasto w konsystencji powinno być gęściejsze niż na placki z jabłkami.

3. Do ciasta wlać drożdże, wymieszać, sprawdzić gęstość ciasta.

Komentarz: Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać trochę mąki. Ciasto po wyrobieniu powinno łatwo odchodzić od rąk.

4. Jeśli ktoś lubi drożdżowe z rodzynkami i ze skórką pomarańczową, to teraz jest moment, aby dodać te składniki do ciasta. Wymieszać. -> ja nie dodałam do ciasta rodzynek i skórki pomarańczowej.

5. Posypać mąką po wierzchu ciasta, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do rośnięcia.

6. Podczas rośnięcia ciasta, należy przygotować formy do pieczenia -> wysmarować je masłem i posypać bułką, dzięki temu ciasto się nie przyklei do formy.

7. Po włożeniu ciasta do formy (mniej więcej do połowy wysokości formy), ciasto dalej rośnie. W tym czasie można przygotować kruszonkę:

Kruszonka
- ok. 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- ok. ¼ kostki masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wygnieść.

8. Wierzch ciasta posmarować mlekiem -> można też białkiem, ale lepiej mlekiem, ponieważ po upieczeniu, nie powstanie ostra skórka na cieście.

9. Dodać kawałki kruszonki na wierzch ciasta.

10. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 40 min.

Komentarz: Nie otwierać piekarnika, kiedy ciasto się piecze! Jeśli otworzymy piekarnik, to ciasto opadnie!


11. Po 40 min. wyłączyć piekarnik i lekko otworzyć drzwiczki. Ciasto wyjąć z piekarnika, kiedy już wystygnie. 


Propozycja podania - uwielbiam ciasto drożdżowe z kubkiem ciepłego mleka! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz