czwartek, 20 listopada 2014

Gyros

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 50 g ryżu
- olej rydzowy
- przyprawa do ryżu z serii "Przyprawy bez chemii" prod. "Dary Natury" (w skład przyprawy wchodzi: kurkuma, płatki nagietka, szafran, kwiat kocanki, skórka pomarańczy, cynamon)
- czosnek niedźwiedzi
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sos:

- małe opakowanie jogurtu greckiego
- przyprawa do ryżu (jw.)
- mielona słodka papryka
- suszone płatki chili
- 1 ząbek czosnku
- świeże oregano
- świeży tymianek
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz

Przygotowanie sosu:

1.Jogurt wlać do kubka lub do miseczki. Posolić i popieprzyć. Zamieszać.
2.Wsypać do jogurtu: przyprawę do ryżu, słodką paprykę oraz chili.
3.Następnie dodać kilkanaście listków oregano oraz listki z 3 gałązek tymianku.
4.Na koniec wcisnąć 1 ząbek czosnku.
5.Sos dokładnie zamieszać i wstawić na ok. 20 min. do lodówki.

Przygotowanie dania:

1.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie usuwamy błony z mięsa.
2. Przyprawiamy mięso: solą, pieprzem, przyprawą do ryżu, czosnkiem niedźwiedzim i skrapiamy olejem rydzowym.
3. Mięso wkładamy do miski i zakrywamy folią. Miskę wkładamy do lodówki na min. 2h, ale lepiej zamarynować mięso i włożyć je do lodówki wieczorem i przyrządzić danie następnego dnia.
4. Kroimy mięso w kostkę i lekko podsmażamy na patelni.
5. Gotujemy ryż z 1 łyżeczką przyprawy do ryżu, dzięki temu ryż będzie miał lepszy smak i będzie żółty.
6. Kiedy ryż będzie potrzebował jeszcze 5 min. żeby był gotowy, na patelnię wlewamy małą ilość wody i dusimy mięso -> mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Wykładamy ryż i mięso na talerz. Dodajemy trochę sosu, na który można położyć kilka listków oregano. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz