środa, 12 listopada 2014

Kremowa zupa z dyni

Składniki:

- 1,2 kg dyni
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 mały por
- 1 mała cebula
- lubczyk
- łuskane pestki dyni
- sól
- pieprz
- oliwa/olej

Przygotowanie:

1. Myjemy wszystkie warzywa.
2. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por i zalewamy ok. 3 l wody. Dodajemy sól, pieprz i lubczyk (do smaku). Następnie przypiekamy cebulę nad gazem do momentu aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Tę przypieczoną cebulę wrzucamy do garnka z resztą warzyw -> cebula podkreśli smak bulionu.
Bulion gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.
3. Dynię kroimy na pół, usuwamy miąższ, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
4. Pod koniec gotowania bulionu, wrzucamy do garnka pokrojoną dynię.
5. Kiedy warzywa w bulionie będą miękkie, wyłączamy zupę, wyjmujemy z garnka por, cebulę i seler. Resztę warzyw zostawiamy w bulionie. Następnie odlewamy trochę bulionu. Potem miksujemy zupę (tę w garnku).
6. Na patelnię wlewamy ok. 1 łyżki oliwy/oleju i na rozgrzaną patelnię wrzucamy pestki dyni. Prażymy do momentu aż pestki się lekko zarumienią.
7. Zupę wlewamy do głębokiego talerza, a następnie dodajemy trochę pestek dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz