wtorek, 23 grudnia 2014

Kulinarne przygotowania do świąt

Tak, tak, tak! Już jutro święta, więc trzeba przystąpić do kulinarnego działania! :) W mojej kuchni przygotowałam wszystkie potrzebne produkty. A przyprawy? Na pewno będzie trochę soli i pieprzu, ale również i trochę cukru. Jednakże jest jeden taki szczególny składnik, bez którego na pewno nie stworzy się tego niepowtarzalnego smaku i aromatu, czyli serce. Tylko gotowanie z sercem może zagwarantować pełny sukces w kuchni ;)

W dzisiejszym poście chciałabym Wam pokazać kilka specjałów, które zawsze pojawiają się na moim wigilijnym stole:

Sałatka z fasoli i buraków

Składniki:

- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 ziemniaki
- 3 średnie buraki
- ok. 150 g małej, białej fasolki

Przygotowanie:

1. Do garnka wsypać fasolkę, zalać wodą i odstawić na ok. 2h.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler wrzucić do garnka z wodą, posolić i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do ostudzenia.
3. Ziemniaki ugotować, a następnie odstawić do ostudzenia.
4. Buraki wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować do momentu, aż będą miękkie. Odstawić do ostudzenia. Obrać ze skórki.
5. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać fasolkę i zamieszać.
6. Na koniec sałatkę podkwaszamy, np. octem z marynowanych grzybków.


Komentarz: Do sałatki nie dodajemy ani soli, ani pieprzu!


Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na ciasto znajdziecie w moim poprzednim wpisie, o tutaj: http://wsiodmymniebie.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-farszem-dyniowym.html :)

Farsz:

- ¾ litrowego słoika suszonych grzybów 
- ok. 80 dag kapusty
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler i nieduży por

1. Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia grzyby gotujemy razem z włoszczyzną w osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do ostudzenia.  Grzyby po ostudzeniu i odciśnięciu należy zmielić przez maszynkę.
2. Kapustę gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Kiedy kapusta wystygnie, to ją dokładnie odciskamy, a następnie siekamy.
3. Z włoszczyzny do farszu bierzemy tylko marchewkę i pietruszkę. Warzywa, podobnie jak grzyby, należy zmielić przez maszynkę.
4. Łączymy kapustę, grzyby, marchewkę, pietruszkę i doprawiamy tylko pieprzem. Dokładnie mieszamy.
5. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki, dodajemy farsz, lepimy pierogi  i wrzucamy do garnka z osoloną i gotującą się wodą.
6. Pierogi podajemy gotowane i polane odrobiną rozpuszczonego masła.



Ciasto drożdżowe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz