niedziela, 21 grudnia 2014

Pierogi z farszem dyniowym

Składniki:

- ok. 1,2 kg dyni
- 1 mała cebula
- ok. ½ kg mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
- pieprz
- olej

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy na pół, usuwamy miąższ, obieramy ze skórki i kroimy w większe paski (ok. 2 cm szerokości). Następnie dynię trzemy na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Mieszamy, aby cebula i dynia się dobrze połączyły.
3. Do farszu dodajemy sól, pieprz, żółtko oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy.
4. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlewamy cały farsz i podsmażamy, do momentu aż farsz się lekko zarumieni.
5. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.
6. Przygotowujemy stolnicę, na której będzie robione ciasto na pierogi.
7. Na stolnicę wysypujemy ok. 0,5 kg mąki, dodajemy 1 całe jajko, szczyptę soli i wlewamy po trochu wody, zagniatamy ciasto (do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło). Formujemy kulę.
8. Wstawiamy wodę do zagotowania. Kiedy woda będzie się gotowała, należy postawić na chwilę metalową miskę na garnek. Następnie przykrywamy ciasto ciepłą metalową miską i czekamy, aż wystygnie -> dzięki temu, ciasto będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie je rozwałkować (tę metodę zaczerpnęłam z jednego z odcinków „Kuchennych rewolucji” prowadzonych przez Magdę Gessler).
9. Odkrawamy kawałek ciasta i je rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i dodajemy do nich farsz i lepimy pierogi.
10. Pierogi wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Kiedy pierogi wypłyną, wykładamy je na talerz do wystygnięcia.
Następnie powtarzamy czynności z punktu 9. i 10.
11. Kiedy pierogi będą już zimne, to je podsmażamy (według mnie te pierogi lepiej smakują, gdy są podsmażone niż ugotowane).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz