sobota, 6 grudnia 2014

Tagliatelle z sosem serowo-pomidorowym

Składniki:

- ok. 200 g makaronu tagliatelle
- 1 puszka pomidorów z sosem, np. Nostia (pomidory pokrojone w kostkę z sosem pomidorowym)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- oregano
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek z oregano
- ser gouda (ok. 0,5 cm plaster)

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy sos z pomidorami.  Dodajemy sól, pieprz, oregano i zioła prowansalskie (według uznania). Mieszamy.
2. Papryczkę chili kroimy w kostkę i razem z 1 łyżeczką suszonej papryki dodajemy do sosu. Mieszamy.
3. Sos gotujemy do momentu aż będzie gorący, a następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę gotujemy i wyłączamy.
4. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. 0,5 cm plaster sera kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Chwilę podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy i wyłączamy kiedy ser się rozpuści.
6. Ugotowany makaron - odcedzamy i wrzucamy do głębokiego talerza. Do makaronu dodajemy kilka listków bazylii, skrapiamy oliwą z oliwek, a na koniec makaron polewamy sosem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz