piątek, 23 stycznia 2015

Naleśniki

Hmmmm, naleśniki! Najlepsze danie na każdą porę roku. W zimę - z białym serem i cukrem. W lato - z truskawkami i słodką śmietanką. Ile domów, tyle przepisów na ciasto naleśnikowe. Dzisiaj podaję Wam moją recepturę na ciasto, której nauczyłam się od mojej mamy, ale z tą różnicą, że ja dodaję cukier (oczywiście, jeśli będą to naleśniki na słodko), a moja mama nie :)

Składniki (na ok. 13 naleśników):

- 2 szklanki mąki
- ok. 0,5 l mleka
- woda (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- smalec do smażenia -> smalec osiąga wyższą temperaturę niż reszta tłuszczów do smażenia

Nadzienie:

Nadzienie? Jakie tylko chcemy :) np.:

- prażone jabłka 
- powidła śliwkowe
- nutella :)
- biały ser z cukrem

Przygotowanie:

1. Do garnka (o płaskim spodzie -> będzie łatwiej mieszać) wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy: jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i powoli dolewamy mleko. Ciągle mieszamy. Wlewamy trochę wody, aby ciasto nie było gęste. Mieszamy.
2. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min., ponieważ mąka "pęcznieje" i ciasto staje się gęste. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję (ciasto powinno być dość płynne, aby łatwo można było rozlać na patelni i żeby naleśniki nie były grube), jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dolewamy odrobinę wody, a następnie dokładnie mieszamy.
3. Smażymy naleśniki -> najlepiej na patelni teflonowej.
4. Po usmażeniu wszystkich naleśników, dodajemy nadzienie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz