sobota, 21 lutego 2015

Makaron z domowym pomidorowym pesto


Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu. W międzyczasie wyjechałam na kilka dni, aby odpocząć i naładować baterie przed nowym semestrem na uczelni, ale oczywiście nie zapomniałam o blogu i intensywnie myślałam o nowym poście.

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na pesto, czy to bazyliowe, czy pomidorowe. Ostatnio zrobiłam bazyliowe pesto według przepisu, który znalazłam na jednym z kulinarnych blogów.

Kiedy go robiłam, byłam w szoku, że to takie proste! A co najważniejsze, bardzo smaczne! Dlatego dzisiaj postanowiłam sama wykonać pesto, tym razem w wersji pomidorowej z dodatkiem wymyślonych przeze mnie składników.

Składniki:

- ok. 100 g  suszonych pomidorów

- 2 łyżki suszonej papryki

- 1 duży ząbek czosnku

- 2 szczypty soli

- kilka płatków ostrej papryki

- 1 łyżeczka harissy (jest to ostra przyprawa, która jest bardzo popularna w Tunezji. W jej skład wchodzi: kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, czosnek i sól)

- 40 g nerkowców

- ok. 8 łyżek oliwy z oliwek

- świeża bazylia

- makaron tagliatelle

- świeży parmezan

Przygotowanie:

1. Do kubka wrzucamy suszone pomidory i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły.
2. Do blendera wrzucamy po kolei: pomidory, paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, ostrą paprykę, harissę, nerkowce oraz oliwę z oliwek. Blendujemy.
3.Tak przygotowane pesto wkładamy do słoika, a następnie wkładamy do lodówki na min. 1h zanim podamy gotowe danie.
4. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu
5. Słoik z pesto wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej.
6. Makaron odcedzamy i wykładamy na głęboki talerz.
7. Do makaronu dodajemy 2-3 łyżki pesto i dokładnie mieszamy.
8. Danie posypujemy świeżym parmezanem i dla ozdoby, ale też dla smaku, dodajemy kilka listków świeżej bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz