środa, 15 kwietnia 2015

Moje guacamole

Guacamole to meksykański dip, który idealnie pasuje do kukurydzianych chipsów – nachosów. Głównym składnikiem sosu jest awokado i to dzięki niemu dip uzyskuje piękny, zielony kolor :).
Bardzo ważne, w przygotowaniu guacamole, jest wykonanie go z dojrzałego awokado.
Niestety, nie miałam dojrzałego awokado. Po prostu już nie mogłam się doczekać, aż dojrzeje, więc zamiast rozgnieść awokado widelcem, wrzuciłam pokrojony owoc do robota kuchennego, który go rozdrobnił. A żeby uzyskać konsystencję dipu, do guacamole dodałam naturalny serek „Bieluch”. Muszę przyznać, że dzięki temu, wyszło zaskakująco dobre :).

Składniki:

- 2 awokado
- pół cebuli
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- garść świeżej kolendry
- 1 opakowanie naturalnego serka „Bieluch”
- 1 paczka nachosów
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1.Myjemy awokado i paprykę.
2. Obieramy awokado ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na mniejsze kawałki.
3. Z papryki usuwamy nasiona. Kroimy w małą kostkę.
4. Obieramy cebulę i kroimy w małą kostkę.
5. Awokado wrzucamy do robota kuchennego, aby trochę go rozdrobnił. Następnie wrzucamy go do miski.
6. Do miski z awokado, wrzucamy paprykę i cebulę. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy posiekaną kolendrę. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy.
7. Na koniec dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
8. Guacamole podawać z nachosami :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz