środa, 13 maja 2015

Soczysty kurczak z pieczonymi batatami w rozmarynie


Składniki:

- pierś z kurczaka
- 1 nieduży batat
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:


1.Przemyć pierś z kurczaka i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony. Kurczaka posolić i popieprzyć.
2. Obrać batata ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować metalową formę, położyć papier do pieczenia i ułożyć bataty. Skropić je oliwą, posolić i położyć na nich gałązki rozmarynu. Piec w piekarniku przez ok. 30 min. w 180 stopniach.
3. Rozgrzać patelnię z oliwą, a następnie lekko podsmażyć pierś z kurczaka. Potem dolać odrobinę wody i dusić pod przykrywką przez ok. 10 min.


Komentarz: Do dania dodałam również mix warzyw, który lekko podsmażyłam na patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz