czwartek, 25 czerwca 2015

Puszyste amerykańskie naleśniki

Składniki:

- 3 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 120 ml mleka
- szczypta soli
- łyżeczka masła

Dodatki do wyboru:

- cukier puder
- dżem owocowy
- nutella
- świeże owoce
- miód

Przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Do miski, w której są żółtka, należy dodać: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mleko. Zmiksować składniki.
3. W oddzielnej misce ubić białko z dodatkiem soli.
4. Delikatnie połączyć ubite białko z ciastem.
5. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, rozpuścić masło i usmażyć naleśniki na złoty kolor.
6. Naleśniki podawać z ulubionym dodatkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz