poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zupa krem z batatów

Składniki:

- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- ćwiartka selera
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok. 1,5 kg batatów
- 2 szczytpy suszonego lubczyku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gęsty jogurt
- pestki słonecznika
- mała szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie:

1.Myjemy wszystkie warzywa.
2.Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por i zalewamy ok. 3 l wody. Dodajemy sól, pieprz i lubczyk (do smaku). Następnie przypiekamy cebulę nad gazem do momentu aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Tę przypieczoną cebulę wrzucamy do garnka z resztą warzyw -> cebula podkreśli smak bulionu.
Bulion gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.
3. Obieramy bataty i kroimy w dużą kostkę.
4. Pod koniec gotowania bulionu, wrzucamy do garnka pokrojone bataty.
5. Kiedy warzywa w bulionie będą miękkie, wyłączamy zupę, wyjmujemy z garnka por, cebulę i seler. Resztę warzyw zostawiamy w bulionie. Następnie odlewamy trochę bulionu. Potem miksujemy zupę.
6.Na patelnię wlewamy ok. 1 łyżki oliwy/oleju i na rozgrzaną patelnię wrzucamy pestki słonecznika. Prażymy do momentu aż pestki się lekko zarumienią.
7.Zupę wlewamy do głębokiego talerza, a następnie dodajemy trochę pestek słonecznika, mielony imbir oraz łyżkę jogurtu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz