środa, 15 lipca 2015

Kruche ciasto z jagodami


Składniki:

- ok. 600 g mąki
- 220 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (190-200 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg świeżych jagód

Przygotowanie:

1.Umyć dokładnie jagody. W razie potrzeby usunąć listki.
2.Na stolnicę wysypać mąkę, a następnie dodać masło, cukier i poszek do pieczenia. Połączyć składniki za pomocą noża.
3. W cieście zrobić dołek i wbić jajka. Ugniatać ciasto rękami do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 20-30 min., aby się schłodziło. Dzięki temu po upieczeniu ciasto będzie bardziej kruche.
5. Przygotować formę -> ilość składników idealna do formy o wymiarach: 35x24 cm. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
5. Wyjąć ciasto z lodówki i przekroić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na formę. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem.
6. Jagody wyłożyć na ciasto i posypać na nie trochę cukru.
7. Nałożyć na ciasto drugą połówkę ciasta -> można je zetrzeć na tarce, wtedy powstanie kruszonka (tak jak na zdjęciu).
8. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez ok. 30 min. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor.
9. Kiedy ciasto wystygnie, to posypać je cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz