środa, 12 sierpnia 2015

Kruche ciasteczka owsiano-sezamowe


Składniki:

- 130 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (jeśli małe, to 3)
- 1 szklanka mąki Lubella 3 zboża do chleba (połączenie mąki pszennej, żytniej i orkiszowej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 170 g płatków owsianych
- pół szklanki sezamu

Przygotowanie:


1. Do miski wrzucamy masło i wsypujemy cukier, a następnie ucieramy składniki.
2. Wbijamy jajko i delikatnie mieszamy. Czynność powtarzamy, dodając drugie jajko.
3. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
4. Na koniec dodajemy płatki owsiane i sezam. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5. Na blachę kładziemy papier do pieczenia.
6. Na blachę wykładamy, za pomocą łyżki, ciasto.
7. Blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
8. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 min.



Zapraszam na mój profil na instagramie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz