sobota, 15 sierpnia 2015

Soczysta pierś z kurczaka w przyprawie sumak z ziemniakami i tzatzikami


Weekend to idealny czas na przygotowanie bardziej wyszukanych dań. Dzisiaj postanowiłam pokazać dobrze Wam znane mięso (pierś z kurczaka) z klasycznym dodatkiem, jakim są ziemniaki z koperkiem. Danie urozmaiciłam włączając do obiadu przyprawę sumak oraz domowe tzatziki (połączenie ogórka surowego z jogurtem typu greckiego, przypraw i czosnku).

Pewnie niektórzy z Was zastanawiają się, cóż to jest ten sumak. Sumak to przyprawa popularna w krajach arabskich, Turcji i na Bliskim Wschodzie,  zwłaszcza w kuchni libańskiej. Przyprawa ta w smaku jest kwaskowata i cierpka. Sumak dodaje się do sosów lub służy jako składnik marynaty do mięs, szczególnie kebabów, kurczaków oraz ryb.

Składniki:

- pierś z kurczaka
- przyprawa sumak
- ziemniaki
- 1 ogórek surowy
- 100 g jogurtu typu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- tymianek suszony
- sól
- pieprz
- olej

Przygotowanie:

1. Umyć pierś z kurczaka, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i usunąć włókna.
2. Kurczaka posolić i popieprzyć i posypać  przyprawą sumak. Skropić olejem i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
3. Obrać i umyć ziemniaki. Gotować aż do miękkości w osolonej wodzie.
4. Kiedy ziemniaki będą się gotowały, należy umyć i obrać ogórek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie wylać nagromadzoną wodę z miski. Do ogórka dodać sól, pieprz i tymianek. Wycisnąć czosnek i polać jogurtem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Tzatziki wyjąć tuż przed podaniem obiadu.
5. Podsmażyć kurczaka na patelni teflonowej, potem dodać trochę wody, aby kurczak się poddusił -> dzięki temu kurczak będzie miękki i soczysty.
6. Ziemniaki i kurczaka wyłożyć na talerz, posypać ziemniaki koperkiem oraz dodać tzatziki.


Zapraszam na mój profil na instagramie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz