niedziela, 27 września 2015

Knedle


Dzisiaj podaję Wam przepis z cyklu "Smaki z dzieciństwa", czyli na K N E D L E! :) Och, co to za smak! W każdym sezonie babcia robiła knedle, które, oczywiście, w rodzinie cieszyły się wielką popularnością. Teraz, kiedy babcia już nie jest w stanie gotować, to ja postanowiłam spróbować wykonać to danie, by kontynuować tradycję i w każdym sezonie robić knedle!


Przepis na ok. 50 knedli


Składniki:

- 2 kg ziemniaków (tylko nie mogą być młode, bo mają dużą zawartość wody)
- 1 kg mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 kg śliwek
- 2 szczypty soli
- cukier (do każdego knedla, przed uformowaniem kulki, wsypuje się ok. 0,5 łyżeczki cukru)

Przygotowanie:

1. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę z małymi oczkami.
2. Myjemy śliwki i usuwamy pestki.
3. Na stolnicę wykładamy po kolei: ziemniaki, jajka, sól, ok. 0,5 kg mąki. Ciasto dokładnie ugniatamy. Resztę mąki stopniowo dodajemy i ugniatamy ciasto.
4. Od całości ciasta odkrawamy małą część i rolujemy rękami. Następnie odkrawamy trochę ciasta i formujemy okrągły placek, który musi być dość gruby, kładziemy śliwkę i wsypujemy cukier w środek śliwki. Formujemy kulkę. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy się ciasto.
5. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Do jednego garnka wrzucamy tylko tyle knedli, aby przykryły dno garnka, dzięki temu unikniemy sklejenia knedli. Kiedy knedle wypłyną, to należy odczekać jeszcze ok. 5-10 min., aby mieć pewność, że ciasto nie jest już surowe. Jeśli macie taką możliwość, to najlepiej gotować knedle na kilka garnków, dzięki temu krócej zajmie przygotowanie dania.
6. Knedle można podać z roztopionym masłem lub z przysmażoną na maśle bułką tartą. W obu przypadkach wierzch knedli posypujemy cukrem.



Zapraszam na mój profil na instagramie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz