niedziela, 31 stycznia 2016

"Włoska finezja", czyli urodziny w iście włoskim stylu!


Urodziny, dzień w którym powinno się ugotować coś specjalnego. W zeszłym roku wybrałam kuchnię japońską, a wczoraj włoską. Danie "Włoska finezja" to oryginalny włoski makaron w pomidorowo-ziołowym sosie z mięsnymi kulkami, zwieńczone suszonymi pomidorami, świeżym tymiankiem i parmezanem. Danie było wyborne! Szlachetności dodało półwytrawne czerwone wino, co prawda nie włoskie, ale argentyńskie. Przy tej okazji chciałabym Wam polecić bardzo pomocną stronę z winami. Za pomocą tej strony możecie dobrać idealne wino do serwowanej potrawy. Propozycje win są różne, w zależności od upodobań (czerwone bądź białe wino, wytrawne bądź półwytrawne, z różnych zakątków świata i w różnej cenie, w zależności od możliwości finansowych). Ja wybrałam półwytrawne czerwone wino „Astica”  z Argentyny – połączenie dwóch szczepów: Merlot i Malbec. Rzeczywiście wino to idealnie pasowało do pasty, którą zrobiłam!

Składniki:

- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 pęczek natki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki harissy
- 250 g makaronu (ja wybrałam nr 38 „Occhi di lupo” z firmy Garofalo)
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 6 suszonych pomidorów
- świeży tymianek
- starty parmezan
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Do miski wrzucamy mięso i dodajemy sól i pieprz – do smaku. Wbijamy jajko i wsypujemy 3 łyżki bułki tartej, dokładnie mieszamy.
2. Następnie myjemy natkę, potem ją siekamy i dodajemy do mięsa.
3. Obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
4. Do mięsa dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę harissy. Dokładnie mieszamy.
5. Na talerz wysypujemy trochę bułki tartej.
6. Formujemy z mięsa małe kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
7. Smażymy mięsne kulki na dobrze rozgrzanej patelni.
8. Do szklanki wrzucamy suszone pomidory i zalewamy gorącą wodą. Dzięki temu pomidory zmiękną.
9. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
10. Sos wlewamy do miski i dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę harissy. Mieszamy.
11. Wyjmujemy suszone pomidory ze szklanki i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po pomidorach nie wylewamy.
12. Sos wlewamy na dużą patelnię, dodajemy mięsne kulki i ugotowany makaron. Dodajemy również kilka łyżek sosu, który utworzył się po namoczaniu suszonych pomidorów. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Chwilę gotujemy, od czasu do czasu mieszamy.
13. Makaron wykładamy na głębokie talerze, a na wierzch dodajemy kilka kawałków pokrojonych suszonych pomidorów, kilka gałązek świeżego tymianku, a całość posypujemy startym parmezanem.




Zapraszam na mój profil na instagramie! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz