środa, 24 lutego 2016

Pancakes!


Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić propozycję  na trochę bardziej fit amerykańskie naleśniki, czyli pancakes. Oto przepis:

Składniki:

- 1 szklanka mąki 3 zboża (pszennej, żytniej, orkiszowej) z Lubelli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 mała szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 zboża (rzepakowy, z lnu i z pestek dyni)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki, oprócz oleju, wrzucamy do garnka i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy olej i znowu miksujemy.
2. Dobrze rozgrzewamy patelnię teflonową.
 
3. Wlewamy ciasto za pomocą łyżki na patelnię, 2 łyżki ciasta na 1 naleśnik. Naleśniki smażymy do momentu, aż się zarumienią.

Dodatki:


Do usmażonych naleśników można dodać domową konfiturę/owoce.
Naleśniki bardzo dobrze smakują nawet bez dodatków ;)




Zapraszam na mój profil na instagramie! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz